Zimowe i letnie przycinanie drzew owocowych jest konieczne, aby corocznie uzyskiwać wysoki, zdrowy i dobrze wybarwiony plon. Dokładny termin, a także technika cięcia zależą od specyfiki uprawianego gatunku. Jakie jeszcze zalety wynikają z regularnie przeprowadzanego zabiegu pielęgnacyjnego? Co daje przycinanie drzew owocowych?
Przycinanie drzew owocowych śliwy, jabłoni, gruszy i innych gatunków – jakie ma zalety?
Drzewka owocowe wymagają regularnego przycinania, w zasadzie zabiegi przeprowadza się corocznie lub dwukrotnie w roku. To najważniejszy zabieg pielęgnacyjny, który pozytywnie wpływa na ich kondycję.
-
Dzięki cięciu drzewa dłużej plonują (większa żywotność), dają wysoki i zdrowy plon.
-
Prześwietlenie korony dodatkowo sprawia, że owoce dojrzewają we właściwym terminie, są lepiej wybarwione i smaczniejsze (zawierają więcej cukrów).
-
Cięcie umożliwia regulowanie wysokości korony, co ułatwia zbiór. Jest w szczególnie cenione u starych odmian, naturalnie dorastających do 4-5 m wysokości (np. jabłoń Papirówka).
-
Z kolei cięcie sanitarne, wykonywane sporadycznie, tj. w razie potrzeby, ogranicza rozprzestrzenianie się chorób inwazyjnych roślin, np. grzybowych i bakteryjnych.
Przycinanie drzew owocowych latem i zimą – czy są jakieś zagrożenia?
Przycinanie drzew owocowych to zabieg, w czasie którego można popełnić wiele błędów pielęgnacyjnych. Dlatego zawsze jest obarczony pewnym ryzykiem wystąpienia szkód. Zagrożenie eliminuje się przez dobór właściwej technik cięcia, cięcie w odpowiednich warunkach (przykładowo nie można wykonywać pracy w temp. poniżej -8ºC), a kluczowy jest optymalny termin przycinania drzew owocowych. Istotne jest także zabezpieczanie ran po cięciu (maść ogrodnicza) i odkażanie narzędzi. W przeciwnym przypadku drzewka owocowe stają się bardziej podatne na choroby grzybowe i wirusowe. Rany w drewnie i korze – zwłaszcza w warunkach wysokiej wilgotności powietrza – to otwarta furtka dla patogenów.
Przycinanie drzew owocowych – kiedy to robić?
Termin przycinania drzew owocowych nie powinien być nadmiernie wydłużany, gdyż może prowadzić to do gorszych zbiorów, tworzenia dużej liczby cienkich pędów, na których nie zawiązują się owoce, zniszczenia kwiatów i większej podatności na choroby. Silne zimowe cięcie służy głównie pielęgnacji pędów owoconośnych. Jeśli konieczne jest usunięcie starych, grubych gałęzi (cięcie odmładzające) to wykonuje się je właśnie w tym okresie. Z kolei zbyt późne letnie przycinanie drzew owocowych pobudza ciągły wzrost, co może obniżyć mrozoodporność. Do kiedy można przycinać drzewa owocowe?
-
Drzewa ziarnkowe i drzewa pestkowe przycina się w terminie od końca stycznia do połowy marca (cięcie zimowe), a później od połowy sierpnia do połowy września.
-
Orzech laskowy przycina się od listopada do połowy marca.
-
Orzech włoski zaleca się ciąć od połowy do końca września.
Przycinanie drzew owocowych jabłoni i gruszy (jak również wielu innych gatunków) sprawia, że przez wiele lat można cieszyć się wysokimi i smacznymi plonami. Istotny jest także wybór najlepszych odmian. Szkółka drzewka-faworytka oferuje różnorodne drzewka owocowe. Wybór jest na tyle duży, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Artykuł sponsorowany